PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi çalışmalarını Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülmektedir, rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimi öğrencilerimizin yaşadıkları duygusal, sosyal v.b. sorunlarıyla ilgili olarak danışabilecekleri bir birimdir. Ortaya çıkabilecek olan problemlere yönelik "önleyici" çalışmalar yürütür; yani yaşanabilecek sorunlara karşı daha hazırlıklı olmayı sağlamaya çalışır. Öğrencilerimiz gerektiğinde sorunlarına çözüm bulmaları amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirilmektedir.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK MERKEZİ İLKELERİMİZ
Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri;
1) Eğitimin ayrılmaz parçasıdır.
2) Aksaray Üniversitesi öğrencilerine ve çalışanlarına açıktır.
3) Hizmetlerden yararlanma gönüllülük gerektirir.
4) Görüşmelerin yürütülmesinde gizlilik esastır.
5) PDR faaliyetleri; planlı, programlı, örgütlenmiş bir biçimde, profesyonel düzeyde sunulur. Bireyin tüm yönleriyle gelişmesi esas alınır.
6) Tüm ilgililerin katılım, destek ve iş birliğini gerektirir.
AMAÇLARIMIZ
1) Bireysel farklılıklarını dikkate alarak öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine destek verme,
2) Bireysel özelliklerini değerlendirip, farkındalık düzeylerini arttırmak: "Ben kimim?" Sorusuna doğru ve uygun yanıtlar verebilmeleri için özsaygı oluşumunu destekleme,
3) İnsanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmeler için gerekli iletişim becerilerini kazanmalarına, yaşama dair olumlu tutum ve tavırlar içinde olmalarına yardımcı olma,
4) Amaç belirleme, sorun çözme, karar verme, tercih yapma, sorumluluk alma gibi yaşam becerilerinde yeterlilik kazanmalarına yardımcı olma,
5) Etkili öğrenme ve çalışma becerileri ile motivasyonlarının arttırılmasını sağlama,
6) Stres, sınav kaygısı, zaman yönetimi konularında stratejiler geliştirmelerine yardımcı olma,
7) Bilimsel anlayışa, yaratıcılığa, hoşgörüye sahip, Atatürk ilke ve İnsan haklarına saygılı, kendisi ve çevresi ile barışık bireylerin yetişmesine yardımcı olmaktır.
Bireysel görüşmeler gizlilik ilkesine bağlı olarak teke tek yapılır. Bu görüşmelerde danışman öğrencilerin sorunlarına eğilerek öğrenciye sadece o anki değil, gelecekte de karşısına çıkabilecek sorunları çözmesi için gerekli becerileri geliştirmesine yardımcı olur.
GRUP DANIŞMANLIĞI
Ortak bir tema çerçevesinde bir araya gelen kişilere yönelik bir çalışmadır. Bu tür çalışmada paylaşım ve etkileşim esastır. Kişiler, ortak sorunlar çerçevesinde birbirlerine destek olup, sorunlarına yönelik çözümleri birlikte oluşturup yaşamlarına geçirirler.
YÖNLENDİRME
Rehberlik Servisi’ndeki bir psikolojik danışmanla yaptığınız ön görüşme ya da bir kaç görüşme sonrasında, uzun dönemli ya da belirli bir alanda uzmanlık gerektiren bir destek almanızın uygun olacağı kararı verilebilir. Böyle bir durumda, ihtiyacınıza cevap verebilecek başka terapist(ler)e, psikiyatrist(ler)e, hastane, psikolojik danışmanlık merkezleri gibi kurumlara yönlendirme yapılabilir.
KISA DANIŞMA SAATLERİ?
Kısa danışma saatleri randevu almadan, hemen ve kısa görüşme yapmak isteyen öğrencilerin yararlanması içindir. Bu saatlerde gelen öğrenci ile 15 dakikalık bir görüşme yapılır.
Danışman bu görüşme sonunda size bireysel görüşme için randevu verebilir ya da bir dış kaynağa yönlendirme yapabilir.
SERVİSTEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Halen Aksaray Üniversitesi’nde kayıtlı öğrenciler yararlanabilir.
SERVİSİN OFİSLERİ NEREDE?
Psikolojik danışmanlık servisi Mediko -Sosyal merkezinde hizmet vermektedir.
PAYLAŞILANLAR GİZLİ KALIR MI?
Evet. Paylaştığınız bilgiler sizin onayınız olmadan başkaları ile paylaşılmaz.
HİZMETLERİNİN ÜCRETİ NEDİR?
Hizmetler ücretsizdir.
ÖN GÖRÜŞME RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Ön görüşme randevunuzu Psikolojik Danışmanlardan Buket VAZGEÇER ve Çağlar Burak KARAKAVAK’ dan alabilirsiniz. İlk randevu öncesi danışmanınızın önceden okuyup görüşmeye hazırlanması için bir form doldurmanız gerekmektedir.
İLK GÖRÜŞMEDE NELER OLUR?
Her öğrenci ilk görüşmede “ön görüşme” adı verilen standart prosedürden geçer. Bir ön görüşme formu doldurduktan sonra psikolojik danışmanlardan biri ile sorununuz ve psikolojik danışmanlık servisinden ne beklediğiniz hakkında görüşürsünüz. Bu görüşme sonunda bireysel, grup görüşmelerine, ya da bir dış kaynağa yönlendirilirsiniz.
GÖRÜŞMELER NE KADAR SÜRER?
Ön görüşme yarım saat sürmektedir. Diğer görüşmeler 50 dakika sürmektedir.
Danışmanımla kaç kez görüşebilirim? Sorununuzun ne olduğu ve ne kadar ciddi olduğuna göre değişir. Süre ön görüşmenin sonunda konuşulacaktır.
RANDEVU KAÇIRILIRSA?
Randevu iki kere haber verilmeden kaçırılır ve yeniden randevu alınmazsa, hizmetlerden artık yararlanmak istenmediği düşünülerek öğrencinin dosyası kapatılır. Fakat ileride gereksinim duyarsanız, Psikolojik Danışmanlık Servisine yeniden başvurabilirsiniz
RANDEVU İPTALİ GEREKİRSE?
Önemli bir mazeretiniz dolayısıyla randevunuzu iptal etmeniz ya da ertelemeniz gerektiğinde danışmanlarımız Buket VAZGEÇER ve Çağlar Burak KARAKAVAK’ı 24 saat öncesinden arayarak bildirmeniz gerekir. Böylece o sırada başka bir öğrenciye hizmet verilebilir.
YA SERVİS KAPALI İKEN BİRİYLE KONUŞMAK İSTERSEM?
Acil durumlarda 24 saat hizmet verebilecek bir servisimiz henüz yoktur. Ama ben “deli” değilim bir danışmana gitmek için ciddi bir “bozukluğunuz” olmasına gerek yoktur. Tam tersine bir sorununuz olduğunda bunun için destek almak sorunlarınız ile sağlıklı bir şekilde baş ettiğinizi gösterir.
BAŞVURU ADRESİ
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MEDİKO SOSYAL MERKEZİ
ÜNİVERSİTE YAŞAMINA UYUM
Üniversite öğrenimine başlamak, heyecan verici olduğu kadar endişe veren bir deneyim de olabilir. Çünkü, üniversite bireyin alışık olduğu ortamdan çok daha farklı olabilir. Tanıdık yerlerde insan kendini güvende hisseder. Kabul edildiğini hisseder. Yaşamını daha kolay sürdürür, güçlüklerle daha iyi baş edebilir.
Hayatımızda değişimi içeren her bir süreç bir geçiş dönemidir. Olumlu değişimleri içerse bile geçiş dönemleri zorlayıcı ve stresli dönemler olabilir. Bu anlamda üniversiteye başlarken yeni insanlar, yeni bir ortam, yeni derslerle tanışılır.
Üniversiteye başlangıcı da içinde çok fazla değişimi barındıran bir geçiş dönemi olarak sayabiliriz. Bu değişimlerden bazıları;
· Artan kişisel özgürlük ve sorumluluk
· Yeni çevreye uyum sağlama ve yeni arkadaşlıklar kurma
· Aile ve eski arkadaşlıklarla ilişkilerdeki değişim...
Üniversiteye başlarken genellikle iki adım atmak gerekir:
· Eski insanlar, ortamlar ve durumlardan ayrılmak
· Yeni insanlar, ortamlar ve durumlara alışmak.
Her bireyin değişime dayanma derecesi ve değişimle baş etme tarzı farklıdır. Kimi hemen bu yeni duruma, yeni ortama uyum sağlar, kiminin uyum sağlaması biraz daha fazla zaman alır.
Özellikle, evinden ilk defa uzaklaşanlar ve üniversitede daha önceden tanıdığı arkadaşları olmayanlar yabancılık çekebilir. Bu yeni ortam, yeni arkadaşlar alışkın olduklarından çok farklı olabilir.
İlk günlerde rahatsızlık son derece normaldir. Kendinizi yalnız hissetmeniz, ailenizi tanıdık olanı özlemeniz olağandır.
Özellikle, ilk günlerde çok yoğun duygular yaşanabilir. Karamsarlık, kaygı, takıntılı düşünceler, hatta bedensel rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu geçici bir dönemdir. İlk aylardan sonra, özellikle de ilk dönemin sonuna doğru çoğunlukla geçer.
İki noktayı unutmamakta yarar vardır:
· Bunu tek hisseden siz değilsiniz.
· Bu, üstesinden gelemeyeceğinizi, yetersiz olduğunuzu göstermez.
Üniversite ortamında uyum sağlamakta bazı etkenler rol oynar:
- Üniversite eve ne kadar yakınsa uyum sağlamak o kadar kolaydır.
- Üniversiteye gelme fikri size aitse, okulunuzu siz seçtiyseniz daha kısa sürede uyum sağlarsınız.
- Üniversiteyle ilgili gerçekdışı, olağanüstü beklentileriniz varsa uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz.
- Aşırı yoğun bir ders programı uyum sağlamanızı güçleştirir.
- Üniversitedeki yaşam tarzı sizin yaşam tarzınızdan çok farklıysa uyum sağlama süreniz uzayabilir.
- Üniversite yaşamına uyum sağlama sürecinde bazı bedensel ve duygusal olumsuzluklar yaşanabilir:
Ağlama, kusma, uykusuzluk, iştahsızlık, (kızlarda) düzensiz adet görmeler, dikkat toplamada ve kara vermede güçlük, yoğun alkol kullanımı, yalnızlık, çökkünlük, baş ağrısı, huzursuzluk gibi…
Aklınızdan da aşağıdakilere benzer düşünceler geçebilir:
- Sürekli eve dönmeyi düşünüyorum.
- Evimi, ailemi, arkadaşlarımı özlüyorum.
- Çok yalnızım.
- Sevilmiyorum, mutsuzum, kendime güvenemiyorum.
- Buraya ait değilim.
- Keşke gelmeseydim.
- Buradan nefret ediyorum.
- Yalnız kalınca ağlamak istiyorum.
ÜNİVERSİTE YAŞAMINA DAHA KOLAY UYUM SAĞLAMAK İÇİN ÖNERİLER
- Kendinize zaman tanıyın.
- Hemen gitme ve kalma kararı almayın.
- Duygularınızı fark edin ve onları kabul edin. Geçeceklerine inanın, çoğu zaman geçerler.
- Kaldığınız mekanı “sizin” hale getirin. Evinizden getirdiğiniz eşyalarla süsleyin.
- Hemen bir rutin oluşturun. Günlerinizi doldurun.
- Düzenli beslenin, düzenli uyumaya özen gösterin. Beden sağlığı ruh sağlığını etkiler.
- Okuldaki hedefleriniz konusunda gerçekçi olun.
- Ders ve eğlence arasındaki dengeyi koruyun.
- Ders çalışma ve zamanı kullanma becerinizi geliştirin.
- Gönüllü işler yapın.
- İlginizi çeken öğrenci kulüplerine katılın.
- Günlük yaşamınızı sürdürmekte güçlük çekiyorsanız ve akademik sorumluluklarınızı yerine getiremiyorsanız okulunuzdaki danışmanlardan yardım alın.